Wielokrotnie pacjenci po operacji nosa pytają co można zrobić, aby przyspieszyć proces gojenia się rany i zrastania kości. Oczywiście w pierwszej kolejności należy przestrzegać zaleceń lekarza m.in. stosować maści, aerozole do nosa, okłady, leki a także masować i oklejać nos itd.

Często nie uświadamiamy sobie jednak jak ważna jest w okresie pooperacyjnym rola naszej codziennej diety. A przecież dostarczenie organizmowi odpowiednich składników odżywczych może istotnie zwiększyć zdolności regeneracyjne Pacjenta i przyspieszyć gojenie się tkanek miękkich i kości. Dotyczy to również okresu rekonwalescencji po mniej rozległych operacjach jak korekcja nosa. Uogólniając  dieta powinna być zbilansowana, różnorodna, lekkostrawna, zawierająca dobrze przyswajalne składniki odżywcze.

Najważniejszy jest WAPŃ

Wapń jest podstawowym budulcem kości. Jego odpowiedni poziom w organizmie przyspiesza zrost kostny po złamaniu czyli warunkuje prawidłowe gojenie się nosa po osteotomii. Dzienne zapotrzebowanie na wapń dorosłej osoby waha się od 1000 do 1200 miligramów.

Naturalne źródło wapnia to: jarmuż, jogurt, migdały, mleko, ser, brokuły, buraki, soja, ryby, płatki zbożowe i soki.

Aby dostarczyć organizmowi dzienną dawkę wapnia wystarczy zjeść na przykład: jedną miseczkę gotowanego szpinaku (245 mg wapnia), jedną miseczkę surowych brokułów (45 mg wapnia), jedną szklankę jogurtu (415 mg wapnia) i 100 g tofu (300 mg wapnia).

BIAŁKO

Białko to obok wapnia podstawowy element składowy kości. Aminokwasy zawarte w białkach pomagają odbudować uszkodzone po operacji tkanki. Odpowiednia podaż białko przyspiesza gojenie się ran. Białko polepsza również wchłanianie wapnia co w konsekwencji wpływa korzystnie na kości również twarzoczaszki.

Naturalne źródło białka to: jajka, fasola, mięso, mleko, ser, orzechy, soja i zboża.

Dobrym wyborem są produkty spożywcze zawierające dużo białka i mało tłuszczu, czyli: białe mięso (kurczak, indyk, ryby i owoce morza), tofu oraz rośliny strączkowe. Alternatywą jest białko w proszku które można dodać do napojów i koktajli.

WITAMINA D

Wit. D jest niezbędna do prawidłowego metabolizmu i gojenia się kości. Aby zsyntetyzować wystarczającą ilość wit. D wystarczy opalać się przez 15 minut dziennie. Należy jednak pamiętać, że Pacjentowi po operacji plastycznej nosa nie wolno eksponować twarzy na słońce ani nadmiernie nagrzewać ciała! W słoneczne dni zalecam zakładanie czapki z daszkiem i smarowanie nosa kremem z filtrem SPF50+. Inne części ciała mogą być odsłonięte i nasłoneczniane ale w rozsądnych granicach.

Z drugiej strony zachmurzenie nieba może zmniejszyć syntezę wit. D w naszym organizmie o 50-75%. W dość pochmurnej Polsce nie wytwarzamy wystarczająco dużo wit. D w okresie od listopada do lutego. Podobnie dzieje się  wczesnym rankiem i późnym popołudniem o każdej porze roku.

Dzienne zapotrzebowanie na wit. D dorosłej osoby to 600 IU. Uzyskanie wystarczającej ilości wit. D z samego pożywienia jest prawie niemożliwe! Odpowiedni poziom wit. D jest niezbędny do wchłaniania wapnia. Jeśli spożycie wapnia jest wystarczające, ale poziom wit. D jest niski, wapń nie będzie skutecznie wchłaniany i wykorzystywany.

Naturalne źródło wit. D to: żółtka jaj, sery ale przede wszystkim ryby – w szczególności tłuste (łosoś, makrela i tuńczyk).

WITAMINA A

Wit. A pomoże organizmowi zbudować nową kość, tkankę, błonę śluzową i skórę. Jest wyjątkowa ważna po operacji plastycznej nosa z osteotomiami.

Naturalne źródło wit. A to: marchew, ziemniaki i morele.

WITAMINA C

Wit. C jest pomocna w produkcji kolagenu i odbudowie tkanek miękkich, przez co  przyspiesza gojenie się ran i złamań. Kolagen jest białkiem, które odgrywa rolę w tworzeniu i wzroście kości. Wit. C wspiera układ odpornościowy jako przeciwutleniacz chroniąc organizm przed infekcjami. Zalecana dzienna dawka wit. C to 90 mg dla mężczyzn i 75 mg dla kobiet, jednak w okresach rekonwalescencji pooperacyjnej organizm potrzebuje jej więcej – ok 500 mg.

Naturalne źródło wit. C to: owoce (w szczególności pomarańcze, truskawki i papryka) oraz warzywa. Oto przykładowa zawartość wit. C w niektórych produktach: średnia pomarańcza (70 mg wit. C), kiwi (64 mg), truskawki (1/2 szklanki; 49 mg), melon (1/2 szklanki; 29 mg), brokuły (1/2 szklanki; 39 mg), brukselka (1/2 szklanki; 48 mg), papryka (1/2 szklanki; 95 mg) i truskawki (1/2 szklanki; 49 gramów). Warto pamiętać, że produkty przetwarzane w wysokich temperaturach tracą znaczną ilość tej witaminy.

WITAMINA K

Bez wit. K Twoja krew nie jest w stanie krzepnąć. Krzepnięcie jest niezbędne do gojenia się ran po operacji nosa.

Naturalne źródło wit. K to: brukselka, brokuły i sałata rzymska.

PAMIĘTAJ WIĘC ABY:

PO OPERACJI NOSA JEŚĆ DUŻO WARZYW I OWOCÓW!

Jedz w szczególności owoce o jaskrawych kolorach, czyli: pomarańcze, jabłka, jagody, melony, morele, brzoskwinie, grejpfruty, mango, papaje i pomidory.

Pamiętaj o warzywach: marchwi, słodkiej papryce, brokułach, kalafiorze, kapuście, brukselce i ziemniakach.

Wymienione produkty stanowią „zdrowe” źródło węglowodanów, które pomogą Ci nabrać sił po operacji korekcyjnej nosa. Węglowodany dostarczają mózgowi energii i zapobiegają rozpadowi mięśni i tkanek. Twoje ciało otrzyma również zastrzyk witaminy A i C.

Inną korzyścią wynikająca z jedzenia owoców i warzyw jest to, że błonnik w nich zawarty zmniejsza zaparcia, które są częstym efektem ubocznym przyjmowania leków przeciwbólowych oraz zmniejszonej aktywności fizycznej. Zaparcia po rynoplastyce są bardzo niekorzystne gdyż zwiększają ryzyko krwawienia z nosa oraz przedłużają utrzymywanie się obrzęku pooperacyjnego tkanek.

Owoce są nie tylko siłą napędową dla organizmu ale również pożywieniem lekkostrawnym i idealne nadającym się na regularne przekąski.

NIE BÓJ SIĘ ODROBINY TŁUSZCZU

Pamiętaj, że zdrowe tłuszcze są twoim przyjacielem. Tłuszcze pomagają organizmowi wchłonąć witaminy zawarte m.in. w owocach i warzywach. Tłuszcze są również niezbędne do wzmocnienia układu odpornościowego co może zmniejszyć ryzyka infekcji.

Zdrowe tłuszcze zawarte są w:

  • Oliwie z oliwek
  • Awokado
  • Oleju kokosowym
  • Orzechach
  • Nasionach

Tłuszcze to również długotrwałe źródło energii. Wiele rodzajów tłuszczów i orzechów (zwłaszcza migdały) jest bogatych w wit. E. Wit. E przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza widoczność blizn.

JAJKA – UZDRAWIAJĄCY POKARM!

Jajka są jednym z najbardziej pożywnych pokarmów, który podaje się osobom po operacjach. Jedno jajko zapewnia: 6 gramów białka, wit. A, E i K, wit. z grupy B (w tym B12), ryboflawiny, kwas foliowy, wapń, cynk i żelazo.

Wszystkie te składniki odżywcze, o których już wspomniałem powyżej, są niezbędne do szybkiego powrotu do zdrowia. Jajka dodatkowo są łatwe do podania i przygotowania.

A co jeśli nie chce Ci się jeść?

Jeśli po korekcji nosa nie chce Ci się jeść to być może będziesz musiał/ła przez jakiś czas skupić się na wybieraniu pokarmów o wyższej kaloryczności.

Oto kilka sposobów:

  • Jeśli po kilku kęsach czujesz się pełny/pełna, zjedz z talerza najpierw najbardziej kaloryczne produkty
  • Miej w pobliżu pełnokaloryczny napój (sok, lemoniadę lub napój gazowany) i często go pij
  • Zjedz wysokobiałkowy suplement diety – napój lub baton proteinowy
  • Między posiłkami a także przed snem zjedz ulubioną przekąskę. Najlepiej wysokokaloryczną, taką jak orzechy i nasiona.
  • Wybieraj warzywa o większej kaloryczności (awokado, ziemniaki) a nie te niskokaloryczne (sałata, seler)
  • Pij koktajle: dodaj nabiał (jogurt, maślankę, kefir), owoce i ewentualnie białko w proszku
  • Wyeliminuj niskokaloryczne potrawy: zastąp dietetyczne napoje gazowane sokiem, unikaj produktów spożywczych z etykietami na których jest napisane „lekki”, „bezcukrowy”, „bezkaloryczny”, „dietetyczny”, „niskotłuszczowy” lub „niskokaloryczny”.

SUPLEMENTACJA PREPARATAMI APTECZMYMI

Niezbędne w procesie regeneracji składniki odżywcze najlepiej pozyskać z dobrze ułożonej diety. Uważa się, że najbardziej zbilansowaną i zdrową dietą jest tzw. dieta śródziemnomorska. Zawsze, zarówno przed jak i po operacji poziom wielu mikroelementów i witamin można ocenić wykonując badania laboratoryjne. Pacjenci z niedoborami, Ci których dieta po operacji jest uboga, osoby operowane w okresach, kiedy jest mniejszy dostęp do warzyw i owoców oraz słońca (jesień-zima) mogą rozważyć suplementację swojej diety preparatami aptecznymi. Najlepszym rozwiązaniem jest wybieranie tych, które mają status leku na receptę albo leku bez recepty a nie tylko suplementu diety.

 

PRODUKTY SPOŻYWCZE, KTÓRYCH NIE NALEŻY SPOŻYWAĆ PO OPERACJ

Oprócz pokarmów, które należy spożywać w celu dobrej regeneracji tkanek po operacji plastycznej nosa, należy zwrócić uwagę na unikanie rzeczy, które spowalniają gojenie. Jedzenie może być lekarstwem ale też trucizną dla Twojego organizmu. Należy zwrócić uwagę, aby unikać następujących pokarmów:

CUKIER

Jedzenie słodkich pokarmów jest przyjemne i traktowane bywa jako nagroda za cierpienia związane z operacją. Cukier jest wysokokaloryczny ale nie dostarcza organizmowi żadnych wartości odżywczych. Słodkie pokarmy mogą być źródłem energii na krótki czas i nie mogą być zasadniczą częścią diety Pacjenta. Produkty spożywcze bogate w cukier mogą opóźnić gojenie i zwiększyć ryzyko infekcji. Słodycze spowalniają również perystaltykę jelit i powodują zaparcia.

NAPOJE ALKOHOLOWE

Uważa się, że napoje alkoholowe spowalniają proces gojenia w tym regenerację kości. Alkohol spowalnia tempo krzepnięcia krwi i ją rozrzedza czego konsekwencją jest dłuższe gojenie i zwiększone ryzyko krwawienia. Alkohol upośledza również układ odpornościowy, zwiększając ryzyko infekcji. Nasila również obrzęk operowanego miejsca co komplikuje proces gojenia. Jednym z głównych powodów, dla których należy unikać alkoholu, jest jego wpływ na poziom bólu. Alkoholu lepiej nie łączyć też z lekami przeciwbólowymi.

Po operacji unikaj również spożywania: gingo biloby, tranu, czosnku, żeń-szenia, chili, imbiru, cebuli, chrzanu, środków zawierających wit. E, ginkofar i aspirynę. Mogą one zwiększyć ryzyko krwawienia pooperacyjnego.

Dla własnego komfortu warto wyeliminować również produkty które działają na Ciebie wzdymająco.

Nie jest zalecane picie kawy ani mocnej herbata które mogą podwyższyć ciśnienie krwi.